Odpadová legislatíva sa od septembra zmení

30.06.2009 Celý región

Bratislava 30. júna (TASR) - Zmeny v odpadovej legislatíve, ktoré si vyžiadalo zosúladenie slovenskej legislatívy so smernicami Európskej únie, začnú platiť od 1. septembra, respektíve v niektorých prípadoch 1. októbra ...
Parlament dnes totiž schválil návrh novely zákona o odpadoch z dielne Ministerstva životného prostredia SR.

Právna norma upravuje problematiku zhodnocovania odpadov, nakladanie s opotrebovanými batériami a akumulátormi, elektroodpadom, ako aj so starými vozidlami. Zavádza sa napríklad možnosť obvodného úradu životného prostredia označiť staré vozidlo za odpad v prípadoch, ak je držiteľ neznámy a nezistiteľný, pretože vozidlo nemá žiadne základné identifikačné údaje.

Novela zákona tiež určuje podmienky cezhraničnej prepravy odpadov, pričom sa zakazuje ich cezhraničná preprava z iného členského štátu Európskej únie do SR. Neprípustný má byť aj dovoz odpadov z iného ako členského štátu do SR za účelom zneškodnenia. Výnimky môžu vzniknúť na základe medzinárodných zmlúv záväzných pre Slovensko. V rámci predchádzania vzniku nezákonných prepráv odpadov sa zároveň ustanovujú nové kompetencie pre colné orgány.

Distribútori prenosných batérií a akumulátorov majú zabezpečiť na svojich predajných miestach ich odobratie po použití bez ohľadu na výrobnú značku a dátum uvedenia na trh. Ich odobratie nemá byť podľa ministerstva viazané na kúpu novej batérie a akumulátora či iného tovaru alebo na odplatu za takýto odber.

Rovnaký princíp by mal platiť aj pre distribútorov elektrozariadení. Tí budú môcť odber odmietnuť, ale iba v prípade, že zariadenie nebude obsahovať základné komponenty elektrozariadenia, alebo by vzhľadom na kontamináciu iným odpadom predstavovali riziko pre zdravie a bezpečnosť personálu.

Novela zákona prináša tiež zákaz uvádzania na trh batérií a akumulátorov, ktoré obsahujú viac ako 0,0005 hmotnostných percent ortuti. Do predaja sa nebudú môcť dostať ani prenosné batérie a akumulátory obsahujúce viac ako 0,002 hmotnostných percent kadmia. Neprípustné bude aj zmiešavanie použitých batérií a akumulátorov s ostatnými druhmi odpadov.

Poslanci sa nakoniec stotožnili aj s väčšinou pripomienok zo spoločnej správy, ktorú schválil parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Podľa opozičného nezávislého poslanca Zsolta Simona sú však poslanecké pripomienky podstatne širšieho charakteru, ako samotná vládna novela. \"Smerujú k zvýšeniu poplatkov do Recyklačného fondu spracovateľom, predajcom a dovozcom, \" vysvetlil Simon. Tým sa podľa neho nepriamo kumulujú vo fonde ďalšie zdroje daňových poplatníkov, ktorí ich zaplatia vo forme zvýšenej ceny tovaru. Zároveň toto opatrenie podľa Simona znevýhodní slovenských obchodníkov, ktorí budú musieť tovar zdražiť o čiastku, ktorú v dôsledku novely odvedú do fondu navyše. Podľa Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) je Recyklačný fond nesystémový prvok, ktorý kriví podnikateľské prostredie a tak zvyšuje riziko korupcie. \"Bolo by potrebné ho zrušiť, \" vyhlásil.

Naopak, koalícia bola na podpore zákona dohodnutá vrátane stanoviska k pripomienkam. \"V rámci koalície je dohoda, že túto novelu podporíme, je tu aj určitá väzba na Brusel. Určite, že veľa pripomienok posúva tento zákon do niektorých zmien, ale tieto pripomienky boli všetky prekonzultované s predkladateľom. Žiadna pripomienka nie je nejakým výstrelom do vzduchoprázdna, \" povedal pre TASR Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Podľa spoločného spravodajcu Tibora Lebockého (Smer-SD) je táto novela prvým krokom k nastaveniu odpadovej legislatívy, za ktorou budú nasledovať ďalšie vrátane úprav týkajúcich sa Recyklačného fondu.
 

Vyberte región